måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Elektrifieringsstrategi i 67 punkter här

Publicerad: 4 februari 2022, 10:35

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) vid torsdagens pressträff. Foto: Jessica Gow/TT

Under torsdagen presenterade regeringen sin nationella elektrifieringsstrategi. Totalt omfattar den 67 åtgärder som ska genomföras under de kommande tre åren.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöSverigeBioenergiBiogasElEnergiåtervinning

KT


På torsdagen presenterade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) regeringens nationella elektrifieringsstrategi.

Strategin lyfter i tolv punkter fram regeringens inriktning för det fortsatta arbetet. Totalt omfattar den 67 åtgärder som ska genomföras under 2022–2024.

Bland annat ska regeringen inrätta ett elektrifieringsråd.  Svenska kraftnät ges också en tydligare roll i arbetet med att utveckla elsystemet i takt med behoven. De får också i uppdrag att tydliggöra förutsättningar för att främja flexibilitet i elnäten.

Energimyndigheten ges i uppdrag att ta fram en fjärr- och kraftvärmestrategi och Energimyndigheten och Trafikverket ska ta fram ett nationellt handlingsprogram för utbyggnad av laddinfrastruktur. 

Lina Bertling Tjernberg är professor i elkraftnät och välkomnar strategin.

– Det är väldigt bra att den kommer nu och processen som har lett fram till den har också varit bra och grundlig med många samråd, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Hon vill särskilt lyfta fram uppdragen till Svenska kraftnät och fjärr- och kraftvärmestrategin som viktiga.

– Uppdraget till Svenska kraftnät att skynda på och leverera säkerhetsmål för elnätet har vi efterfrågat i många år. Och man ska inte använda el för uppvärmning av byggnader om man inte måste. Det handlar om att använda el där det verkligen behövs.

Läs en sammanfattning av strategin här.

Läs hela strategin här. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev