Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energieffektivisera miljonprogrammen med hjälp av statliga styrmedel

Publicerad: 30 oktober 2013, 13:09

När landets miljonprogram snart ska renoveras bör man satsa på omfattande åtgärder för att energieffektivisera. Men för att det ska bli lönsamt för fastighetsägarna krävs statliga styrmedel. Det skriver Naturskyddsföreningens Svante Axelsson och Schneider Electrics Therese Hindman-Persson i en debattartikel.


I debattartikeln som publiceras i Göteborgsposten hänvisar artikelförfattarna till Naturskyddsföreningens nya rapport ”Miljöprogram för miljonprogrammet – styrmedel för energieffektiv renovering av flerbostadshus” där Naturskyddsföreningen låtit ÅF utvärdera en rad styrmedelsförslag som ska göra det mer lönsamt för fastighetsägarna att satsa på energieffektiv renovering.

Bland de föreslagna styrmedlen finns en fördjupad analys av statliga lånegarantier som skulle ge fastighetsägaren en sänkt kalkylränta, något som skulle möjliggöra en kostnadseffektiv halvering av energianvändningen inom ramen för fastighetsägarnas lönsamhetskalkyler.

Energisparlån har funnits i Tyskland sedan tio år tillbaka och där har de lett till att flera miljoner bostäder har renoverats på ett sätt som gjort energianvändningen har minskat avsevärt skriver artikelförfattarna. Det har också skapat 200 000 nya arbetstillfällen per år.

Idag har svenska fastighetsägare svårt att få lönsamhet i omfattande åtgärder för att energieffektivisera och detta riskerar att leda till att chansen att göra bostadshusen mer energieffektiva går förlorad till nästa gång det är dags att renovera, om cirka 50 år skriver artikelförfattarna.

Ur ett företagsperspektiv är det lönsamt att effektivisera energianvändningen med cirka 25 procent men ur ett samhällsekonomiskt kan det vara lönsamt att minska användningen med 50 procent eller mer, eftersom kostnaden för att minska koldioxidutsläpp på andra sätt är dyrare.
Därför menar artikelförfattarna att politiska åtgärder för att minska energianvändningen är legitimerade.

Statliga lånegarantier för energieffektivisering är också ett bra sätt att uppfylla det nya energieffektiviseringsdirektivet från EU som regeringen arbetar med att implementera. Utöver att ge fastighetsägare incitament att halvera energianvändningen skulle en lånegaranti leda till skapandet av fler nya jobb skriver artikelförfattarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.