lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energieffektiviserat miljonprogram kostar mer än det smakar

Publicerad: 3 maj 2011, 09:27

Den minskade energiförbrukningen uppväger inte renoveringskostnaderna. Den erfarenheten drar bostadsbolaget Poseidon efter ett pilotprojekt på Hisingen.

Ämnen i artikeln:

Energieffektivisering

En omfattande renovering av miljonprogramsområdena brukar anses utgöra en stor potential till energieffektiviseringar, men erfarenheterna från Bostads AB Poseidons pilotprojekt i Göteborgsförorten Hisings Backa säger något annat.
” Kostnaderna för energiåtgärderna är höga och står inte i proportion till den minskade energianvändningen. Med dagens förutsättningar ser vi svårigheter i att fortsätta med lika omfattande energieffektiviseringsprojekt,” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I pilotprojektets fastighet sänktes energiförbrukningen med 71 procent och uppgår efter renoveringen till 52 kilowattimmar per kvadratmeter. Målet var 60 kilowattimmar. På så sätt är projektet alltså lyckat.
– Syftet att ge kunskap i energieffektivisering av miljonprogramsbyggnader har fallit mycket väl ut. Poseidon har fått ny och värdefull kunskap som kommer att kunna användas i kommande projekt, säger Mattias Westher energistrateg på Poseidon, i pressmeddelandet.

Däremot anser man alltså att kostnaderna för åtgärderna blev för höga.
Hyrorna i fastigheten har inte höjts efter renoveringen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev