Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Energieffektivisering i Ukraina kan ge stora samhällsvinster”

Publicerad: 2 december 2015, 12:03

Biståndsminister Isabella Lövin Utrikesdepartementet

Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

En stor del av Ukrainas statsbudget går till att subventionera privatpersoners energikonsumtion och genom att effektivisera förbrukningen skulle man inte bara göra klimatvinster utan också frigöra stora ekonomiska resurser som skulle kunna användas till annat. Det menar biståndsminister Isabella Lövin (MP).


Ämnen i artikeln:

Eu

Under tisdagen påbörjades Cleantech-forum i Zjitomir i Ukraina. Ukraina beräknas använda tre gånger mer energi per person än ett genomsnittligt EU-land och Sveriges biståndsminister Isabella Lövin finns på plats under sammankomsten för att diskutera hur landet kan arbeta med energieffektivisering.

– Ukraina har en fullständigt föråldrad och felaktig energipolitik och eftersom Sverige är ett av de största givarländerna vill vi samarbeta och hjälpa Ukraina att ställa om till en klimatsmart och också mer politiskt och ekonomiskt hållbar situation, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till Miljöaktuellt.

Enligt biståndsministern går en stor del av Ukrainas statsbudget till att subventionera privatpersoners energikonsumtion och genom att effektivisera förbrukningen skulle man inte bara göra klimatvinster utan också frigöra stora ekonomiska resurser som skulle kunna användas till annat.

– Därför finns det ett enormt intresse från ukrainsk sida, man förstår att om man kan minska eller ta bort de här subventionerna så kan man bekosta andra reformer som behövs mycket mer, säger Isabella Lövin som samtidigt menar att det viktigaste för många ukrainare är att slippa vara energiberoende av Ryssland, något som innebär ett stort säkerhetspolitiskt hot för Ukraina.

– Skulle man få ner energiförbrukningen till samma nivå som i till exempel Polen skulle man helt kunna sluta importera gas.

Vad Sverige kan göra är enligt Isabella Lövin att bidra med erfarenhet och kunskap, men också ekonomiskt stöd.

– Vi går in och satsar via lån, bidrag och tekniskt kunnande om hur man kan bygger energismarta hus och liknande. Vi kan också vara med och få igång byggandet av infrastruktur där man kan mäta sin energiförbrukning så att man kan fatta beslut utifrån det.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.