Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energifrågor – en utmaning för framtidens konsulter

Publicerad: 16 april 2010, 07:00

Epsilon satsar på samarbeten över branschgränserna.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Allt fler konsultbolag ser nya affärsmöjligheter inom energi och miljö, och Epsilon är ett företag som satsar stort inom dessa områden. Som ett av Sveriges största konsultbolag inom teknik och systemutveckling hoppas man kunna spela en viktig roll när allt fler företag tänker grönt.

– Det är inte så länge sedan miljöfrågorna kom upp på de stora företagens agendor. Men idag är i princip alla medvetna om att framtidens lösningar måste ta hänsyn till såväl miljö som teknik och ekonomi, säger Epsilons vd och koncernchef Mats Boström.

Epsilon är ett företag med lång erfarenhet inom både fordonsindustrin och energibranschen, och när dessa sektorer nu närmar sig varandra tror Boström att det kommer skapas en mängd nya möjligheter såväl för det egna företaget som hela konsultbranschen.

– Ett teknikskifte är på gång inom fordonsbranschen. Man satsar på helt nya drivlinor, lättviktiga bilar och smarta system. Dessutom försöker man att minska bränsleförbrukningen och hitta nya drivmedel.

Tillsammans med energiföretagen hoppas företaget kunna bidra med sin kompetens när det gäller att utveckla en ny infrastruktur för fordonsmarknaden, med till exempel tankstationer för biogas och laddningsstationer för elbilar.

– Bioenergi och vindkraft är två områden som vi bygger upp kompetens kring. Det gäller allt från projektledning och automation till miljökonsekvensbeskrivningar och systemkunnande, säger Daniel Kreutz, som ansvarar för Epsilons energisatsning i södra Sverige.

Sedan i höstas är Epsilon en av huvudleverantörerna av tekniska konsulttjänster till energikoncernen E.ON. Tillsammans med bland annat Lunds Universitet är företagen involverade i projektet ”Ett fossilfritt Skåne”.

– Det handlar om tre olika perspektiv. Det tekniska, det ekonomiska och det mänskliga – att förankra de nya idéerna hos allmänheten, säger Mats Boström.

Även om projektet är i sin linda så utgör det ett bra exempel på hur aktörer från olika branscher kan samarbeta för att hitta nya framtidslösningar.

– Vi har en spännande teknikutveckling framför oss. Och då krävs det nya strukturer och samarbeten för att möta de ökade behoven, säger Mats Boström.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.