Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energijätten sparar miljarder på outsourcade it-tjänster

Publicerad: 10 mars 2011, 08:01

Effekterna av Eons globala outsourcingavtal börjar skönjas. Kostnaderna sänktes med närmare tio miljarder kronor i fjol.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Eon har under senaste året sparat 1,1 miljarder euro, motsvarande 9,7 miljarder kronor, på sina outsourcingavtal. Eon befinner sig i en gigantisk driftsutläggning av drift och telekom till HP och tyska T-Systems. Affären innebär att HP driver Eons datacenter och persondatorer. Energiföretaget köper hela it-driften som tjänst i form av ett gigantiskt privat moln. I dagsläget tillhandahåller HP bland annat hårdvara, support och hantering av skrivare. Affären är tänkt att löpa över minst fem år.

I Sverige sker övergången till HP och T-Systems i början av april. I andra länder har Eon kommit längre med utläggningen, vilket har påverkat 1 400 jobb.

Eons mål med avtalet är att få till stånd mer enhetliga, framtidsinriktade och flexibla it-resurser. De hittillsvarande besparingarna har skett inom programmet Perform To Win, där företaget standardiserar sina system och tjänster samt strömlinjeformar processer och förbättrar inköp, försäljning och marknadsföring.

Nyheten släpptes i samband med Eons bokslut. Företagets vinst rasar med 30 procent – men planen är att spara 1,5 miljarder euro fram till slutet av det här året, samt ytterligare 600 miljoner euro fram till 2013.

Martin Wallström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev