Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten drar i snöret – Vindkraftstillstånden rättsosäkra

Publicerad: 9 december 2010, 10:07

Kommunernas vetorätt mot vindkraft ger dyrare vindkraft, hävdade Svensk Vindenergi i veckan. Nu stämmer Energimyndigheten in i kritiken. Både myndigheter och branschen menar att tillståndsprocessen upplevs som rättsosäker och ineffektiv.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Vetorätten för vindkraftsetableringar som kommunerna åtnjuter sedan augusti 2009 fungerar illa och behöver förändras. Det menar Energimyndigheten som efter ett år med den nya beslutsrätten sammanställt erfarenheter och synpunkter från andra myndigheter och projektörer.

– Sammanställningen visar att både berörda myndigheter och vindkraftsbranschen anser att regelverket har brister och tillståndsprocessen upplevs som rättsosäker och ineffektiv, säger Camilla Rosenberg, chef vid Energimyndighetens vindenhet, i en kommentar.

Det finns, menar Energimyndigheten, tecken på att tillämpningen av regelverket – tvärtemot syftet – har lett till en försvårad tillståndsprocess med längre handläggningstider.

I kritiken lyfts bland annat följande fram:
– Kommunernas beslut går inte att överklaga, och det finns inga riktlinjer för hur paragrafen ska tillämpas.

Utformningen av 16 kap. 4 § miljöbalken ger också utrymme för kommunerna att tillämpa regelverket som ett ”tyst veto”, med möjlighet till förhandlingar med ekonomiska incitament som saknar stöd i lagstiftningen.

– Mot bakgrund av den rådande osäkerheten kring bestämmelsen anser vi att en översyn av regelverket är nödvändig, kommenterar Camilla Rosenberg.

Myndighetens kritik kommer i stort sett samtidigt som branschorganisationen Svensk Vindenergi kritiserar kommunerna för hanteringen av vetorätten. Organisationen bedömer att vetorätten hittills har stoppat 380 vindkraftverk med en samlad effekt på 1000 MW och att ytterligare 750 verk med en samlad effekt på 2000 MW hotas. Stoppade och hotade etableringar skulle enligt Svensk Vindenergi kunna producera minst 7,5 Twh.

Läs Energimyndighetens rapport ”16 kap. 4 § Miljöbalken – vad hände sen?

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.