Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten erkänner problem med CDM-projekt i Uganda

Publicerad: 6 november 2015, 08:03

Foto: carbonviolence.org

Fryser utbetalningar till dess att konkreta förbättringar skett.


Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

I början av året uppmärksammade klimatmagasinet Effekt en rapport från den amerikanska tankesmedjan The Oakland Institute, The Darker Side of Green: Plantation Forestry and Carbon Violence in Uganda. Rapporten publicerade i november förra året, men gick då relativt obemärkt förbi i Sverige, trots att det finns en direkt koppling hit.

De australiensiska forskare som skrivit rapporten riktar nämligen hård kritik mot det norska bolaget Green Resources och deras två skogsprojekt i Uganda. I rapporten framgår också att det handlar om ett CDM-projekt (en form av klimatsamarbete under Kyotoprotokollet) och att det är Energimyndigheten i Sverige som bestämt sig för att köpa alla de utsläppskrediter som Green Resources kan få fram genom ett av de två beskogningsprojekten – det i Kachung i norra Uganda.

Under sina fältbesök på plats vid de två områdena gjorde rapportförfattarna över 150 intervjuer med lokalbefolkningen och av rapporten framgår att det uppstått markkonflikter i anslutning till Green Resources verksamhet, där många människor upplevt att de nekats tillgång till land som de tidigare använt för odling, haft boskap på eller plockat ved från.

TV4:s Kalla fakta bestämde sig för att följa upp denna nyhet genom att besöka området i Kachung. Efter att programmet sändes nu i veckan erkände Energimyndigheten utan omsvep att det råder problem med beskogningsprojektet. Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har också gjort klart att ”missförhållandena ska åtgärdas”.

Energimyndigheten har nu ställt krav på Green Resources att de ska ta fram en handlingsplan för att utreda och komma till rätta med problemen. Och enligt myndigheten kommer Green Resources nu vidta ett antal förbättringsåtgärder, exempelvis då det gäller lokalbefolkningens möjlighet till boskapsskötsel i skogsområdet.

Energimyndigheten kommer att granska implementeringen av åtgärdsplanen med hjälp av oberoende experter. Samtidigt har man fryst betalningar på cirka 35 miljoner kronor som kommer att betalas ut först när det står klart att den överenskomna handlingsplanen följts.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.