måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten ger miljoner till energilager

Publicerad: 22 augusti 2022, 09:43

Solenergi används för att värma vattnet i groplagringen. Foto: xijian

Svenska fjärrvärmenät ska bygga energilager. Detta möjliggörs med pengar från Energimyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöGrön EnergiEnergimyndighetenBioenergiBiogas

TQ


Högskolan i Dalarna, Högskolan i Halmstad och Absolicon Solar Collector AB i Härnösand har fått ett projektstöd på 2,8 miljoner kronor av Energimyndigheten. Projektet syftar till att bidra med information om hur man i svenska fjärrvärmenät kan bygga energilager som kan lagra värme från sommar till vinter. I den senaste rapporten ”Solvärme i Sverige” från Energimyndigheten visade det sig att det är lönsamt att ersätta hälften av eldandet av flis och pellets med solvärme och säsongslager vid gynnsamma förhållanden. 

”Detta är första steget till en storskalig utrullning av solvärme i de svenska fjärrvärmenäten, och det är roligt att det kommer till stånd så snabbt efter att Energimyndighetens visat på solvärmens stora potential i Sverige” säger Joakim Byström, vd på Absolicon i en kommentar.

Solvärme och lagring av värme i groplager kan förändra energiförsörjningen i svenska fjärrvärmenät. Detta har man sett i Danmark. Projektet ska ta fram en lista på vilka av de fjärrvärmenät i Sverige som har de bästa geologiska förutsättningarna för stora groplager.

Groplager är energilagring av varmt vatten i marken.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev