Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten öppnar för vindkraft i skyddade områden

Publicerad: 21 februari 2013, 10:39

Energimyndigheten föreslår vindkraftverk på Billingen – på mark som sträcker sig över två naturskyddade områden, samt ett som kommer att bli skyddat.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindenergiVindkraft

Matilda Schön vid Energimyndigheten är den som tagit fram förslaget, och hon menar att det går bra att bygga inne på de skyddade områdena, rapporterar SR:s Ekot.

– Enligt vår bedömning finns det möjligheter rent lagstiftningsmässigt att bygga enstaka verk inne i en del naturskyddade områden, säger Matilda Schön.

Kritiker menar att Energimyndighetens förslag är helt onödigt och stäcker sig långt utanför riksintresset för att antal terawattimmar som ska komma från vindkraft. Energimyndighetens förslag på var man kan bygga vindkraftverk skulle nämligen kunna ge totalt 90 terawattimmar, trots att planeringsramen för utbyggnad ligger på endast 30 terawattimmar.

– Vi har ju tagit till lite extra för eventuella bortfall och också för att få en framtidsutsikt för de här riksintressena, vi planerar under ett långsiktigt perspektiv.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.