Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten: Stödet för elbilen borde bli större

Publicerad: 29 juni 2009, 14:18

Marknaden för elfordon och laddhybrider är enligt Energimyndigheten på väg att ta fart rejält. Men enligt myndigheten är stödet till elbilar skevt.


Ämnen i artikeln:

ElbilarLaddhybriderMiljöteknik

Energimyndigheten har haft i uppdrag från regeringen att granska marknaden för elfordon och laddhybrider. I maj var man klara med granskningen och i idag presenterade enhetschefen Anders Lewald några av slutsatserna på seminariet "Hur kan vi bana väg för framtidens eldrivna fordon".
– En slutsats vi dragit är att det trots mycket snack i media inte finns mycket på marknaden för konsumenterna. Det som finns är på direktimport, men i den svenska bilmarknaden finns än så länge ingenting, säger han.

Denna slutsats hindrar emellertid inte att Energimyndigheten ser en stor potential i marknaden.
– En annan slutsats vi drog var att marknaden är redo att börja nu. Alla bilar kommer att kunna laddas med vanligt 220-voltsuttag. I Sverige finns det också en vana vid att ladda biler då många använder motorvärmare.

En annan slutsats som Energimyndigheten drar är att stödet mot miljöbilar idag är skevt.
– En elbil får stöd för inköp men inte för drift. Här menar vi att stödet borde bli större, säger Anders Lewald.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.