Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten: Svebios sågning av oss delvis korrekt

Publicerad: 18 februari 2011, 11:01

Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, beskyller Energimyndigheten för att mörka bioenergins roll i energisystemet. För Teknik360 medger myndigheten att Svebio faktiskt har en poäng och att man jobbar på en lösning.


Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Teknik360 rapporterade på torsdagen om Svebios kraftiga kritik mot hur Energimyndigheten redovisar den svenska elstatistiken. Bioenergins roll i energimixen mörkas, menar organisationen, genom att förvillande termer används i redovisningen. Istället för en tydlig terminologi används termer som ”bränslebaserad elproduktion”, ”konventionell värmekraft”, ”mottryck, kraftvärmeverk” och ”mottryck, industrin”. Termerna är, menar Svebio, korrekta men kraftigt missvisande och leder till att biobränslen ”klumpas ihop med olja, kol och fossilgas”.

– Energimyndigheten levererar statistik med obegripliga termer som gör att svenska folket och journalister har svårt att ta till sig information om svensk energiförsörjning. Det är dags att kalla saker vid deras rätta namn. El från biobränslen är biokraft, på samma sätt som el från vind är vindkraft och el från kol är kolkraft. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i en kommentar.

Nu ger Energimyndigheten Svebio delvis rätt i sin kritik. I ett skriftligt svar på frågor från Teknik360 uppger Karin Sahlin, chef för enheten för energianväning på Energimyndigheten, att den månadsvisa uppdelning i energikällor som Svebio efterlyser saknas i den elproduktionsrapportering som SCB producerar. Men, menar Energimyndigheten, informationen redovisas i andra typer av statistiskt material. ”Inte minst i vår årliga publikation Energiläget i Sverige, som är en av de mest refererade källorna för journalister, myndigheter och andra aktörer inom energibranschen”, skriver Karin Sahlin.

Att bioenergin särredovisas i den månatliga elproduktionsstatistiken är önskvärt, medger myndigheten, som uppger att man tittar på en lösning. ”Energimyndigheten arbetar kontinuerligt med att utveckla kvaliteten på energistatistiken och en del i det arbetet är att bygga upp ett eget datalager”, skriver Karin Sahlin.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News