Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten: Sverige kommer använda en hel del bioenergi

Publicerad: 19 mars 2021, 10:37

Industrins energianvändning 2010–2018 och scenario 2050.

Foto: Energimyndigheten

Mitt i debatten om biobränslens vara eller icke vara kommer Energimyndigheten med nya energiscenarier. Där beskrivs hur biobränslen ser ut att få en betydande roll i energisystemet.


Energimyndigheten beskriver i nya energiscenarier fram till år 2050 att bioenergi kommer fortsätta vara en viktig pusselbit i det svenska energisystemet. Just nu råder en debatt i Hållbarhetssverige kring nyttan och risken med biobränslen och myndigheten uppmärksammar att det finns målkonflikter kopplat till biobränslen. Samtidigt är användningen av biobränslen etablerad i Sverige och nya regler ser ut att öka användningen.

– I dag använder el- och fjärrvärmesektorn såväl som pappers- och massaindustrin mycket biobränslen. Till det kommer ökningen av biodrivmedel i och med reduktionsplikten, där även arbetsmaskiner ingår. Utifrån de styrmedel vi har i Sverige ser det ut som att vi kommer använda en hel del bioenergi framöver, säger Kristina Holmgren, senior rådgivare på Energimyndigheten, till Aktuell Hållbarhet.

Energimyndigheten förutspår även att Sverige inte kommer nå energieffektiviseringsmålet till 2030, och konstaterar att i ett växande energisystem under åren efter 2030 måste energin användas på ett mer effektivt sätt.

Läs rapporten ”Scenarier över Sveriges energisystem 2020” 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.