fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndigheten: Tre centrala utmaningar för elektrifieringen

Publicerad: 9 november 2021, 10:37

Ökning av elanvändning inom industri- och transportsektorn samt minskningen av fossila bränslen i scenariot för högre elektrifiering. Foto: Energimyndigheten

Elektrifieringen av samhället står inför flera utmaningar och Energimyndigheten har i en första helhetsanalys pekat ut de mest centrala frågorna. Samtidigt varnar myndigheten för målkonflikter.

Ämnen i artikeln:

Grön EnergiBioenergiBiogasElEnergiåtervinning

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


I en första helhetsanalys av förutsättningarna för en hållbar elektrifiering av samhället pekar Energimyndigheten ut tre centrala områden för att skapa rätt förutsättningar. Det handlar om att marknaden behöver fungera väl med långsiktiga spelregler och att det behöver finnas incitament och prissignaler som styr mot hållbara val samt att planerings- och tillståndsfrågor behöver hanteras på så sätt att det skapas möjlighet för aktörer att göra effektiva investeringar.

Till det har ytterligare fem fokusområden identifierats vilka beskrivs som efterfrågeflexibilitet, resurs- och energieffektivitet, tillgång till teknik, kompetens och kapital, råvaruförsörjning och trygg energiförsörjning.

”Vi kan återigen konstatera att verkligheten är komplex där något som är positivt i ena änden får negativa följder för ett annat. I slutändan kommer det finnas ett behov av politiska beslut som värderar vad som är viktigast i de målkonflikter som kommer uppstå”, säger Susanne Lindmark, projektledare och analytiker på Energimyndigheten, i en kommentar till myndighetens nya analys.

Läs rapporten ”Framtidens elektrifierade samhälle – analys för en hållbar elektrifiering” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev