Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndighetens biogasstrategi totalsågas

Publicerad: 5 april 2011, 06:04

Energigas Sverige ger inte mycket för Energimyndighetens biogasstrategi. Strategin saknar helhetsbild, ger inga konkreta mål och behöver kort sagt göras om i stora delar.

Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechEnergimyndighetenForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I höstas publicerade Energimyndigheten en nationell biogasstrategi. Den kritiserades då hårt av Energigas Sverige. Nu har branschorganisationen skickat in ett remissvar där kritiken är fortsatt hård.

– Energimyndighetens förslag till biogasstrategi motsvarar varken de direktiv som regeringen gav eller de förväntningar som branschen har. Myndigheten verkar inte alls tro på biogasens framtida potential vilket är märkligt i en tid av klimatförändringar och ökade miljöproblem, säger Anders Mathiasson, vd vid Energigas Sverige, i en kommentar.

I remissvaret riktar Energigas Sverige skarp kritik mot det mesta och organisationen vill att strategin till stora delar arbetas om. Biogasens ekonomiska potential underskattas och en helhetsbild av biogasens samhällsvärden saknas. Strategin ger heller inga konkreta långsiktiga mål för branschen, menar man. Vidare anser organisationen i remissvaret att biogasens roll i att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 förringas samt att förgasningstekniken helt är utelämnad i strategin.

Energigas Sverige oroar sig nu för att strategiförslaget antas och blir vägledande. För att det inte ska ske vill organisationens medlemmar bidra med expertis och stöd till Energimyndigheten.

Från branschens sida är vi beredda att hjälpa till med expertis och stöd så vi får en strategi som verkligen kan utveckla biogasen. En strategi, som skapar framtidstro och vilja till nya och nödvändiga biogasinvesteringar, kommenterar Anders Mathiasson.

Läs remissvaret på Energigas Sveriges webbplats.

Läs Energimyndighetens strategiförslag på myndighetens webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev