Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energimyndighetens chef: Sverige kan stänga två reaktorer

Publicerad: 1 juli 2014, 20:20

Enligt Erik Brandsma kommer en stängning av Oskarshamn 1 och Ringhals 1 inte ha en signifikant påverkan på elproduktionen i Sverige.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenMiljöaktuelltVattenfall

Under ett seminarium på tisdagen sa Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör, lite i förbigående när han pratade med Vattenfalls blivande vd Magnus Hall:

– Jag tror att O1:an och R1:an kan vi stoppa redan nu. Det är inte lönsamt att fortsätta investera i dem. Och det kommer inte påverka energisystemet. Jag tror att de kommer stoppas innan deras livstid går ut.

Efter seminariet passade Miljöaktuellt på att fråga Erik Brandsma om han kunde utveckla detta resonemang ytterligare. Brandsma sa då:

– Det är inget revolutionärt. Om man tittar på O1:an och R1:an, för att hålla dem uppe hela deras livslängd som är 2020, 2025 någonstans, det kan vara så – och jag tror att det kommer att ske – att ägaren säger `nej, vi vill inte fortsätta investera i det här och därför lägger vi ner produktionen i de här två reaktorerna innan´. Jag ser det som ett ganska sannolikt scenario. Och om det sker, då har det inte en signifikant påverkan på produktionen i Sverige, energisystemet som sådant.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev