måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energiöverenskommelse i hamn: målet är 100 procent förnybar elproduktion till 2040

Publicerad: 10 juni 2016, 13:31

Energiminister Ibrahim Baylan (S) kunde i dag berätta att fem av riksdagens åtta partier är överens om vägen framåt.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidEnergiöverenskommelsenLise NordinBioenergiBiogasGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Under fredagseftermiddagen samlades det till pressträff i riksdagen. På plats fanns energikommissionens ordförande, energiminister Ibrahim Baylan (S), samt ledamöterna Lars Hjälmered (M), Lise Nordin (MP), Rickard Nordin (C) och Penilla Gunther (KD).

De fem partirepresentanterna kunde presentera en blocköverskridande överenskommelse (pdf), där det övergripande målet är att den svenska elproduktionen ska vara 100 procent förnybar senast till år 2040. Samtidigt kommer den så omdebatterade effektskatten att avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017, något som kärnkraftsägarna krävt för att alls få ekonomi i att driva de kvarvarande reaktorerna vidare efter 2020.

Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, jämför dagens överenskommelse med Alliansens överenskommelse 2009 och säger så här till Aktuell Hållbarhet:

– Den här är bredare, och det gör att det finns en helt annan stabilitet. Tanken är att det här ska hålla över val.

Även Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, menar att det just är bredden som är det viktigaste, att fem partier från båda sidor blocken nu står bakom att Sverige ska ha ett mål om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040. Hon tror dock att det kommer gå betydligt fortare än så, och säger till Aktuell Hållbarhet:

– Miljöpartiet har räknat på att Sverige kan ha 100 procent förnybar elproduktion redan till 2030. Jag tror också att det kommer ske däromkring om den här utvecklingen fortsätter, där det förnybara blir allt billigare och mer konkurrenskraftigt och steg för steg ersätter den olönsamma kärnkraften.

Kommentarerna till dagens energiöverenskommelse har överlag varit positiva. Exempelvis Magnus Hall, vd för Vattenfall, säger i ett pressmeddelande:

– Vi välkomnar att en bred parlamentarisk överenskommelse om Sveriges framtida energipolitik har uppnåtts. Den ger oss den förutsägbarhet vi behöver. Slopandet av effektskatten är en viktig förutsättning för att vi ska kunna överväga de investeringar som behövs för att säkerställa långtidsdrift av våra kärnkraftsreaktorer som togs i drift på 1980-talet.

Linda Burenius Magnusson, ordförande i nätverket 100% förnybart, säger i en presskommentar:

− Förnybartbranschen har visat att den kan leverera och i dag är vi väl rustade för att kunna ersätta den elproduktion som faller bort när befintlig kärnkraft går ur drift. Det klarar vi tidigare än till 2040, men det viktiga är att Sverige nu tydliggör inriktningen för vårt energisystem och tar ledarskapet för en hållbar omställning. Det skickar en tydlig signal till omvärlden att Parisavtalet sätter takten och är möjligt att uppnå.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev