Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energiplan får både ris och ros

Publicerad: 6 mars 2015, 12:01

Medlemsstaterna är splittrade till de förslag på en energiunion som kommissionen presenterat.


Ämnen i artikeln:

EuKärnkraft

I går och i dag debatterar energi- och miljöministrarna förslagen. Och åsikterna går vitt i sär. Bland annat i synen på kärnkraften.

Flera länder är upprörda över att kärnkraften inte inkluderas i planen som en av de koldioxidneutralare källorna, som ska vara berättigade till ytterligare stöd. De efterlyste förslag på det. Snarast.

Men kärrnkraftsförespråkarna mötte hårt motstånd, däribland från Österrike och Tyskland som vill ha bort kärnkraften så fort som möjligt. En stor majoritet av energiministrarna backade i slutändan upp de planer som kommissionen presenterat.

Debatten fortsätter nu med miljöministrarna. Och det torde bli heta diskussioner. Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, har i förslaget till agenda för EU-toppmötet 18-20 mars nämligen tagit bort diskussionen om målsättningarna för energieffektivisering som kommissionen föreslagit. Förnybara energikällor ska på förslag enfast få diskuteras i former av marknadsstörande subventioner, vilket fått miljöorganisationer att rasa.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

EuKärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.