Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Energipolitiken ska inte detaljstyras från Bryssel”

Publicerad: 19 mars 2014, 12:10

I en debattartikel idag argumenterar fyra politiker från finansutskottet för att Riksdagen bör rösta ja till regeringens förslag om EU:s kommande klimat- och energipolitik.


Ämnen i artikeln:

Eu

I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag argumenterar fyra politiker från finansutskottet för regeringens förslag om EU:s kommande klimat- och energipolitik som Riksdagen ska rösta om på onsdag.

Alliansen stödjer EU-kommissionens förslag om ett bindande mål om 40 procents utsläppsminskningar. Utöver det innehåller förslaget också ytterligare 10 procents utsläppsminskningar i form av åtgärder i andra delar av världen.

Alliansen ställer sig också bakom EUs förslag om ett gemensamt mål om minst 27 procent förnybar energi. Artikelförfattarna menar att alliansens hållning i energifrågan är bättre än Socialdemokraternas eftersom man menar att S vill att EU ska detaljstyra hur medlemsstaterna ska gå tillväga för att öka andelen förnybar energi, något som enligt artikelförfattarna varken kommer att gynna klimatet, jobben eller företagandet.

Eftersom Sverige redan har den högsta andelen förnybar energi i hela EU vill alliansen avvakta med att göra målet bindande tills det att bördefördelningen mellan länderna är klarlagd. Detta är bra menar artikelförfattarna som skriver att ett avtal annars kan innebära onödigt höga kostnader för Sverige.

Vidare skriver artikelförfattarna att man anser att det är viktigt att Bryssel inte kommer med för många pekpinnar när det gäller målet för förnybar energi, eftersom det hämmar gemensamma lösningar över gränserna. Istället bör Sverige visa att vi kan kombinera minskade utsläpp med konkurrenskraft, jobb och välfärd skriver artikelförfattarna som menar att samarbete över landsgränserna är en viktig del i hur man bör arbeta för att minska utsläppen och hejda den globala uppvärmningen.

Anledningen till att alliansen inte vill ha ett nytt mål för energieffektivisering, något som Socialdemokraterna stödjer, är enligt artikelförfattarna att EU:s energieffektiviseringsmål till 2020 fortfarande står fast. När det löpt ut kommer alliansen att välkomna att EU-kommissionen tar upp frågan på nytt, efter att man utvärderat och implementerat det nuvarande energieffektiviseringsdirektivet.

De som undertecknat artikeln är Näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD) och ledamöterna Eva Flyborg (FP), Lars Hjälmered (M) och Helena Lindahl (C).

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.