Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Energispar – inget för svenska företag

Publicerad: 9 september 2010, 09:21

Att kartlägga energiåtgången i verksamheten är inget som lockar svenska företag. Åtminstone inte om rabatten bara är 50 procent.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Sedan årsskiftet kan svenska företag söka stöd hos Energimyndigheten för att kartlägga energiåtgången. Men hittills har bara drygt 80 företag sökt stödet, rapporterar branschorganisationen Belysningsbranschen.

Belysningsbranschens bedömning är att Energimyndigheten inte informerat tillräckligt om stödet som innebär att företag som gör en kartläggning av energiförbrukningen får 50 procent rabatt på kartläggningen, dock max 30.000 kronor.

– Min uppmaning till Energimyndigheten är att bättre marknadsföra stödet för att få många företag att både spara pengar och värna miljön, säger Magnus Frantzell, Belysningsbranschens vd, till TT.

Energimyndigheten som räknat med 150 ansökningar i år menar dock att efterfrågan är enligt planen. Marknadsföringen för stödet ska öka under nästa år och cirka 1.000 företag väntas ha utnyttjat det inom fem år.

– Erfarenhetsmässigt blir det inte fler. Det finns en stor okunskap inom företagen vad energiförbrukningen kostar. De tror att allt hänger på elpriset, och vet inte hur mycket de slösar, säger Daniel Lundqvist, projektledare på Energimyndigheten, till TT.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.