Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Entreprenör sågar energiministerns utspel

Publicerad: 15 oktober 2012, 08:21

Det finns alternativ till spannmålsbaserat biobränsle, menar Björn Gillberg.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin Hatt

EU-kommissionen förbereder att förslag som går ut på att begränsa användning av biobränsle från till exempel raps och vete till maximalt fem procent från och med år 2020. Något som fått den svenska energiministern Anna-Karin Hatt ( c ) att reagera.

"Utvecklingen riskerar att stanna av eftersom vi har kommit så långt. Det är klart, sätter man ett tak för hur mycket biobränslen som man får blanda in och Sverige redan har nått upp till det, så riskerar ju hela den här utvecklingen att stanna av och det vore väldigt olyckligt", säger hon till Sveriges Radio.

Men ministerns utspel kritiseras av Björn Gillberg som driver forskningsstiftelsen Miljöcentrum och även arbetar för att starta upp  svensk metanolproduktion i stor skala. Han tycker att Anna-Karin Hatt borde se mera positivt på det utannonserade förslaget från EU.

"Det är ju bara att applådera det här förslaget. Vad EU-kommissionen vill göra är att främja vad man kallar andra generationens biodrivmedel. De tillverkas i stor industriell skala av just annat än livsmedel", säger Björn Gillberg till SR Ekot.

Björn Gillbergs poäng är
att förslaget inte innebär någon gräns att producera biodrivmedel från andra råvaror som till exempelvis trä eller hushållsavfall, till skillnad från spannmål som inte skulle räcka för Sveriges behov av bensin och diesel.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Anna-karin Hatt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.