Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Eon satsar på jättelik bergvärmeanläggning

Publicerad: 24 februari 2020, 10:00

Den nya anläggningen ska ta upp värme från jordskorpan. Här en principskiss utan relation till Eon.

Foto: Wikimedia commons

Eon inleder nu provborrningar för Sveriges första anläggning för djupgeotermi, en sorts djupgående bergvärme. Redan om två år kan anläggningen stå klar.


Energibolaget Eon planerar att bygga Sveriges första djupgeotermianläggning som är direkt kopplad till fjärrvärmenätet, vilket uppges minska utsläppen från uppvärmning.

”Vårt mål är att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi senast år 2025. Därför är det viktigt att hitta nya tekniker som kan trygga en förnybar produktion på lång sikt. Djupgeotermi är en resurseffektiv, bullerfri och yteffektiv energilösning för framtidens urbana energisystem. Vi har stora förhoppningar om att djupgeotermi är en av de bästa lösningarna för att minska våra klimatpåverkande utsläpp”, säger Marc Hoffmann, vd för Eon Sverige. 

År 2022 ska anläggningen vara klar och den totala projektbudgeten uppges uppgå till 57 miljoner kronor, varav 12,8 miljoner kronor är statliga medel från Energimyndigheten. Även Malmö stad, Sverige Geologiska Undersökning, energiföretaget ST1, länsstyrelsen i Skåne samt Uppsala universitet deltar i projektet.

Genom tekniken kallad ”djupgeo” borras flera kilometer djupa hål i marken för att utvinna värme ur jordskorpan. Nu genomför Eon testborrningar i samarbete med energiföretaget ST1. Eon vill bygga fem anläggningar fram till 2028, vilket skulle ge en total installerad effekt på 250 MW. Det skulle enligt energibolaget frigöra biobränsle och biogas som i stället kan användas till exempelvis fordonsbränsle.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.