Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

EU behöver tredubbla sitt energisparande

Publicerad: 20 september 2010, 10:29

EU-länderna måste tredubbla sina ansträngningar för att kunna spara 20 procents energi till år 2020, rapporterar European Climate Foundation (ECF) och Regulatory Assistance Project (RAP).


Ämnen i artikeln:

Eu

En hörnsten i EU:s klimatpolitik är att spara 20 procent av energiföbrukningen till år 2020 – men målet blir svårt att nå med dagens politik, enligt en rapport från European Climate Foundation (ECF) och Regulatory Assistance Project (RAP)

EU-ländernas målsättning är att spara en energimängd som motsvarar cirka 400 miljoner ton koldioxid. De åtgärder som sjösatts efter 2006 beräknas enligt rapporten spara in cirka 115 miljoner ton per år, medan effekterna av den ekonomiska krisen minskar förbrukningen med ytterligare 70 miljoner ton.

I så fall fattas en mängd som motsvarar cirka 200 miljoner ton.
Orsaken till den dåliga prognosen är att dagens direktiv saknar politisk uppbackning och inte är tillförlitliga. Författarna rekommenderar därför en skärpning av EU:s byggdirektiv och Ekodesigndirektivet.

En energisbesparing på 20 procent till år 2020 skulle enligt rapporten spara konsumenterna 78 miljarder euro om året och göra det möjligt att stänga 160 kolkraftverk. En tuffare politik skulle dessutom skapa cirka 1 miljon nya jobb enligt en studie författarna refererar till.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.