Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

EU kan ta mer plats i energipolitiken

Publicerad: 14 Januari 2015, 07:05

I slutet av februari ska EU-kommissionen presentera sin strategi för bildandet av ett energisamarbete inom unionen, ett flaggskepp inom klimatpolitiken de kommande åren.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 januari.

Trots att en del av riktlinjerna redan dragits upp pågår just nu ett intensivt påverkansarbete för att justera skruvarna i apparaten som främst ska skapa en sammanhängande energimarknad inom unionen.

En fråga som rör upp heta känslor är hur uppföljningen av medlemsländernas åtaganden ska se ut. Förra veckan läckte ett påtryckningsbrev från den brittiska och tjeckiska regeringen ut som önskade att kommissionens skulle ta lösare tyglar i sammanhanget, samtidigt som EU-parlamentet skulle utlämnas från dess roll i övervakandet.

Dokumentet orsakade omfattande kritik, bland annat från flera parlamentariker, men den brittiska och tjeckiska positionen verkar ha liten uppbackning inom resterande medlemsländer. I stället anser tjänstemän inom kommissionen med stor insyn att det finns en relativt bred samsyn kring att strama upp kontrollen.

Utöver en strategi för en ”energiunion” ska kommissionen presentera flera nya förslag för att följa upp målen om tillväxt av förnyelsebar energi, sammankoppling av energimarknaderna och energieffektivisering inom unionen.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.