Energi
EU-kommissionen ger Sverige bakläxa: Otillräcklig klimat- och energipolitik
Publicerad: 25 maj 2022, 09:29
Budskapet i rapporten är att Sverige har goda förutsättningar att höja ribban ytterligare på en rad områden inom energi- och klimatområdet, särskilt inom transportsektorn. Foto: JONAS EKSTROMER
Även om Sverige har den högsta förnybarhetsandelen i EU behöver det göras mer för att klara nationella och europeiska klimatmål. Det slår EU-kommissionen fast i sin årliga rapport med ekonomiska policyrekommendationer till den svenska regeringen.
Budskapet i rapporten är att Sverige har goda förutsättningar att höja ribban ytterligare på en rad områden inom energi- och klimatområdet, särskilt inom transportsektorn.
Annars är det bristfällig nätkapacitet som utgör den stora akilleshälen i det svenska energisystemet. Framförallt måste det göras mer för att stärka överföringskapaciteten mellan norr och söder för att Sverige ska kunna leva upp till redan antagna klimatmål. En annan rekommendation är att utöka satsningarna på regionala överföringsförbindelser till omkringliggande länder för att på så sätt göra Sverige mer motståndskraftigt vid störningar i den inhemska kraftproduktionen.
Rapporten konstaterar vidare att svenskarna ligger i topp när det gäller energiförbrukning per capita och att det finns stora ekonomiska och miljömässiga vinster på att utöka satsningarna. För att minska utsläppen och beroendet av rysk energi bör Sverige göra mer för att öka elektrifieringstakten inom transportområdet. Enligt EU-kommissionen står Ryssland för tjugo procent av Sveriges import av raffinerade oljeprodukter och åtta procent av den svenska råoljeimporten.
EU-kommissionen påpekar också att tröga tillståndsprocesser sinkar det svenska omställningsarbetet och att politiker och myndigheter bör göra mer för att effektivisera miljö- och tillståndsprövningarna av energi- och infrastrukturprojekt.
Den sammanfattande slutsatsen är att den befintliga klimat- och energipolitiken är otillräcklig för att Sverige ska nå upp till målen i kommissionens stora klimatsatsning Fit for 55.
Eric Birksten
Artikeln har också publicerats hos Energimarknaden som ingår i Di-gruppen, Bonnier News.