tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

EU:s energisäkerhetspaket väcker kritiska miljöröster

Publicerad: 17 februari 2016, 12:38

Energikommissionär Miguel Arias Cañete .

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miguel_Arias_Ca%C3%B1ete_%28cropped%29.jpg

Energikommissionären Miguel Arias Cañete får kritik för överdrivet fokus på behovet av gas.

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 februari.

Under tisdagen presenterades EU:s energisäkerhetspaket och enligt kommissionen handlar energisäkerhet inom EU främst om att säkra gasbeståndet. Beskedet upprörde många miljöröster. I paketet ingick förslag dels om att gasavtal mellan stater ska tecknas under översyn från kommissionen, dels om att stater ska vara mer solidariska med sina gaslager om en kris uppstår. Till dessa förslag läggs en strategi för hantering och lagring av flytande naturgas (LNG), med nya pengar för sammankopplade ledningar och fler terminaler för att ta emot gasen och därigenom minska behovet av rysk gas.
– Vi ska inte använda mer gas, vi ska använda det mer effektivt. Men gasen kommer att vara med oss fram till minst 2030, och då behöver vi infrastruktur för det, svarade energikommissionären Miguel Arias Cañete de kritiska journalister som undrade hur dessa förslag rimmade med klimatmålen.
Förslagen applåderades av gasindustrin, men mötte kraftigt mothugg från bland annat EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP), som menade att de ”kraftigt överdriver behovet” av gas. Med i dagens paket fanns också en strategi med nya pengar ämnade för minskad energianvändning vid uppvärmning och nedkylning av byggnader, den sektor som slukar mest energi (omkring 50 procent) i unionen.
– Vi håller för tillfället på att effektivisera endast någon procent av vårt byggnadsbestånd. Det finns alltså mycket att göra. En procent minskad energianvändning där skulle leda till 2,6 procents minskning av gasbehovet, sa kommissionären Maroš Šefčovic som har ansvar för energiunionen.
Dagens paket är det andra inom ”energiunionen” som drogs igång förra året. Under resterande 2016 förväntas ytterligare lagförslag presenteras inom bland annat produktdesign och energimarknadsupplägg.

Läs mer om förslaget här.

Läs Greenpeaces reaktion här.

Läs reaktionen från Centraleuropeiska Energisamarbetet (CEEP)här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev