tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

EU slösar energi för 500 miljarder

Publicerad: 30 april 2012, 09:51

500 miljarder euro om året. Det är kostnaden för att EU inte tar till vara på restvärme från kraftverk och industrianläggningar.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechEuBioenergiBiogasEnergieffektiviseringEnergiförbrukningFjärrvärme

Om EU:s medlemsländer skulle använda den svenska modellen och öka användningen av fjärrvärme och fjärrkyla så skulle behovet av fossila bränslen minska kraftigt, skriver branschorganisationen Svensk Fjärrvärme i ett pressmeddelande.

– Sverige är ledande i Europa när det gäller att ta vara på restvärme från industrin och använda den i fjärrvärmenäten för att värma våra bostäder. Andra länder tittar på hur vi tar tillvara energi som annars skulle gå förlorad och bidrar till ett mer energieffektivt samhälle, säger Ulrika Jardfelt, VD för Svensk Fjärrvärme.

På uppdrag av EU har Euroheat & Power genomfört en undersökning av energislöseriet. Analysen visar att över 50 procent av den primära energi som finns tillgänglig i Europa går förlorad i form av överskottsvärme som inte används. Med dagens oljepriser har överskottsvärmen ett värde på 500 miljarder euro – eller 9 000 kronor per EU-invånare.

– Europa slösar bort en skrämmande stor del av den energi som vi har till vårt förfogande. Fjärrvärme är det mest effektiva sättet för EU-länderna att uppnå en högre energieffektivitet. Om vi inte agerar kommer vi att få ökade energikostnader, och vi kommer inte att nå våra högt ställda mål för minskade utsläpp, säger Birger Lauersen, från den danska fjärrvärmeföreningen och ordförande i Euroheat & Power.

Enligt den internationella energimyndigheten (IEA) utgör värme 37 procent av Europas totala energianvändning, jämfört med endast 21 procent för elektricitet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev