Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

EU-utskott backar upp tuffare energikrav

Publicerad: 28 september 2010, 07:01

EU:s mäktiga industriutskott har fått upp ögonen för att renovera och sänka energiförbrukningen i gamla fastigheter. På torsdag väntas man skärpa kraven i sin aktionsplan.


Ämnen i artikeln:

Eu

På torsdag kommer EU-parlamentets industri- och energiutskott att besluta om nya åtgärder för att sänka energiförbrukningen. De allra största sparpotentialerna finns i byggsektorn.

Det räcker enligt utkastet till Industriutskottet inte att rikta in sig på nybyggnation eftersom byggtakten sjunker i medlemsländerna. En av de viktigaste skillnaderna gentemot tidigare är därför att rikta in sig på befintliga fastigheter.

I utkastet föreslås också
att parlamentet och EU-kommissionen bör föregå med gott exempel och sikta på nollförbrukning av energi i sina byggnader till år 2020.

Energisnåla byggnader är nödvändigt för att nå EU:s energisparmål på 20 procent till år 2020. Ett mål som ser ut att bli mycket svårt att nå. EU-kommissionen funderar därför på att föreslå skärpningar av energispardirektivet och göra det bindande för medlemsländerna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.