Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Facebook skrotar energiåtervinning i Luleå

Publicerad: 16 februari 2012, 10:18

De tre nya serverhallarna kommer framöver att släppa ut enorma mängder värme som inte tas till vara.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Trots att Facebook satsat stort på energieffektivitet i de nya serverhallarna i Luleå tros de ändå få en enorm elförbrukning – högre än vid SSAB:s stålverk i Luleå.

Datorprocessorerna som ständigt är igång inne i hallarna kommer i sin tur att ge upphov till stora mängder värme, men TT, som läst kommande nummer av tidningen Byggindustrin, kan nu rapportera om att någon omfattande återvinning av värmeenergin inte är aktuell för Facebook.

– Med den tekniska lösning som kunden valt går det inte att återvinna värmeenergin, säger Erik Nerell, chef för NCC:s datacenterenhet, till Byggindustrin.

Facebook har enligt tidningen gjort bedömningen att det inte går att få ekonomi i att tillvarata överskottsvärmen. Främst beror detta på att det redan finns gott om billig fjärrvärme i Luleå.

Men enligt Byggindustrin tänkte först NCC att det vore en spännande möjlighet att försöka hitta sätt att använda sig av överskottsvärmen.

– Men de hade redan bestämt att kylningen skulle se ut på ett visst sätt. Det här är den tredje anläggningen de bygger, de har byggt en i Oregon, en i North Carolina, det här är trean, det är kopior man ska ha, tre hubbar i världen där man driver sin datatrafik, säger Erik Nerell.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News