Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Fångar bromsenergin från tunnelbanetåg

Publicerad: 6 september 2010, 11:33

Viridity Energy bygger ett system i Philadelphias tunnelbana, som ska ta till vara på energin som uppstår när tågen bromsar in vid stationerna.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Viridity Energy har blivit tilldelat 900.000 dollar i bidrag från Pennsylvania Energy Development Authority för att bygga systemet längs den vältrafikerade tunnelbanelinjen Market-Frankford. Det nya regenerativa bromssystemet kommer att samla energi i ett stort batteri på mellan 1 och 1,5 megawatt. Om allt går enligt planerna kommer det att vara i drift nästa vår.

– I grund och botten skapar vi ett mikronät som är integrerat med överföringsnätet och optimerat för effektivitet och ekonomi, säger Audrey Zibelman, vd och koncernchef för Viridity, till CNET News.

Med det nya batteriet på plats kan systemet driva tågen när de lämnar stationerna, och därmed minska driftkostnaderna för Southeastern Pennsylvania Transportation Authority (SEPTA). Lagrad överskottsenergi kan dessutom användas i det allmänna nätet när det finns behov, vilket betyder ytterligare besparingar.

SEPTA uppskattar att man kommer att spara 500.000 dollar om året tack vare det nya bromssystemet. Om projektet går bra hoppas man kunna installera det i hela tunnelbanenätet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.