måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Fem trender för gröna och energieffektiva byggnader

Publicerad: 30 maj 2012, 08:26

2019 ska alla nya byggnader vara nära noll-energihus. Här är fem heta trender inom energieffektivt byggande.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechBioenergiBiogasEnergieffektiviseringSolcellssystemSolenergiSolkraft

Smarta elnät kan kapa efterfrågetopparna
När Norra Djurgårdsstaden byggs i Stockholm blir det den första stadsdelen i världen som byggs med smart elnät, vilket ger de boende helt nya möjligheter att styra sin egen elkonsumtion. Bland annat kommer de att kunna programmera in när disken eller tvätten ska vara klar, sedan ser det smarta systemet till att köra maskinerna när nätet är som minst belastat.

Norra Djurgårdsstaden kommer att få ett smart elnät.

Nätet kommer dessutom att kunna ta emot energi i små portioner, och det kommer att finnas möjlighet till egen energilagring. Vilket gör att de boende kan bidra till en jämnare elförbrukning, där man kapar efterfrågetopparna, och därmed minskar behovet av reservaggregat.

Kombinationssystem för värme och ventilation
Svenska miljöteknikbolaget Rehact har utvecklat ett system som kan minska byggnaders behov av extern energitillförsel med upp till 85 procent. Systemet kombinerar gammal beprövad teknik, som golvvärme och värmepumpsteknik, med en egenutvecklad värmeväxlare.

Värmeväxlaren byggs in i husens ytterväggar, och kopplas till ett vattenburet golvvärmesystem. Lågtempererat vatten värmer upp den inkommande ventilationsluften på vintern, men kyler den på sommaren. Systemet omvandlar även rummets överskottsvärme till varmvatten, som återförs till golvvärmesystemet.

Läs mer om Rehact här.

Gröna tak på väg tillbaka
Gräs- och sedumtak är i sig inget nytt, utan har tvärtom använts långt tillbaka i tiden för att isolera byggnader. Men nu återupptäcker allt fler fördelarna med tekniken.

Utöver att spara energi så minskar gröna tak behovet av dagvattensystem, samtidigt som det tar upp och binder luftföroreningar.

Lokala grekiska örter och blommor, som behöver varken gödsel eller bevattning efter att de har tagit sig. Foto: Andrew Clements (Oikosteges).

Grekland är ett land som har hakat på trenden, mycket tack vare att landets finansministerium installerade ett uppmärksammat grönt tak på sitt högkvarter i Aten.

Passivhus i trä
Växjö, som för ett par år sedan pekades ut av BBC som ”Europas grönaste stad”, satsar stort på passivhus byggda i trä – med upp till åtta våningar.

NCC har byggt ett åttavåningshus i trä, som dessutom är ett passivhus. Foto: NCC

Trä har goda isolerande egenskaper, och minskar behovet av särskild värmeisolering. Dessutom lagrar träprodukter koldioxid under hela sin livslängd. Mittuniversitetet har jämfört trä- och betonghus, och kommit fram till att ett sexvåningshus i trä binder 150 ton koldioxid på 100 år, medan ett motsvarande hus i betong släpper ut 96 ton.

Möjlighet att sälja egen solenergi
Nu i veckan börjar Vattenfall att sälja solceller, och dessutom erbjuder man sig att köpa kundernas överskottsel.

Med ett sånt här tak lär det kunna bli en del överskottsel.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev