Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Finansman varnar för grön energi-bubbla

Publicerad: 11 juni 2014, 10:16

Den danske finansmannen Per Wimmer är i Sverige för lanseringen av sin bok Den gröna bubblan.

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den danske finansmannen Per Wimmer är i Sverige för lanseringen av sin bok Den gröna bubblan. I boken lyfter han ett varningens finger för subventioner till olönsam grön teknik som behöver stöd i all oändlighet.
– Jag är bra på att upptäckta bubblor och skrev tidigare en bok om finansbubblan. Nu vill jag varna politiker innan det händer samma sak med grön energi-sektorn. Det finns så många konstgjorda subventioner och skulder där. När stödet ramlar ihop blir det farligt, säger han till Miljöaktuellt.

Bokens recept är i stället investeringar och statligt stöd till kärnkraft, vattenkraft och vissa solenergiprojekt.
– Sverige har varit bra på det här och har en bra energimix, men jag tror att de nyligen har dragit sig tillbaka från det. När en politiker står framför ett projekt inom grön energi spelar ekonomin bakom inte så stor roll, säger han utan att specificera närmare vad han menar för svensk del.

Per Wimmer driver sedan 2007 Londonbaserade investeringsbanken Wimmer Financial som sysslar med olja, gas, gruvindustri och alternativ energi. När han har reser runt och presenterar sin bubbelteori möter han positiva reaktioner från affärsmän och högerorienterade personer, men risas av vänstern och miljörörelsen.
– Så länge det är grön energi spelar det ingen roll för dem vad det kostar, säger han.

Han betonar att han inte är emot subventioner i fyra fem år om projektet sedan kan stå på egna ben. Hur ser han då på debatten om att räkna in ”externaliteter” i värderingar och prissättning på olika energislag? Att inte bara räkna på marknadsvärdet utan även se till kostnaden för miljöpåverkan. Per Wimmer betonar att det är en viktig fråga, men säger samtidigt att projekten måste vara kommersiellt gångbara. Bland de dödsdömda projekten räknar han upp vågkraft och det mesta av vindenergin.
– Som skattebetalare vill jag inte bekosta det, men jag ser gärna revolutionerande forskning på universiteten.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev