söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Fjärrvärmesektorn presenterar ny strategi för bio-CCS

Publicerad: 8 februari 2022, 10:55

Stockholm Exergis forskningsanläggning för bio-CCS i Värtahamnen. Foto: Anders Wiklund/TT

Om tretton år kan branschen bidra med 3-4 miljoner ton negativa utsläpp, men då krävs ett antal ramvillkor levererat av politiken.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöCcsBioenergiBiogas

KT


Forsknings- och kunskapsföretaget Energiforsk presenterar i dag en strategi för hur fjärrvärmesektorn ska kunna nå klimatmålen med hjälp av bio-CCS. 

Syftet med strategin är att visa vad som krävs för att fjärrvärmesektorn ska kunna bidra till negativa utsläpp före år 2045. Strategin har utvecklats gemensamt av ett 15-tal företag och organisationer inom fjärrvärmesektorn, bland annat Avfall Sverige, Eon, Energiföretagen Sverige, Vattenfall och kommunala energibolag.

Till år 2035 vill de bland annat bidra med mellan 3 och 4 miljoner ton negativa koldioxidutsläpp per år genom att installera och utnyttja CCS-teknik i minst ett tiotal anläggningar. För att detta ska vara möjligt listar de ett antal ramvillkor som de anser behövs för att de ska kunna realisera sin vision, bland annat tydliga spelregler och riktlinjer från politiskt håll, en internationell kommersiell marknad för negativa utsläpp och ekonomiska styrmedel. 

Staten behöver också säkerställa att det finns tillräckligt med lagringsutrymme i Sverige samt skapa ett nationellt kunskapscentrum för att samla och sprida kunskap som kan bidra till snabbare spridning och uppskalning av CCS-teknik, enligt Energiforsk.

Strategin publiceras här inom kort. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev