söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Förnybar energi billigare än fossil

Publicerad: 7 oktober 2016, 10:54

På global nivå är förnybar energi redan billigare än energi från fossila bränslen. Det hävdas i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidMiljöteknikBioenergiBiogasFörnybar EnergiFossila BränslenNaturgasOljaSolcellssystemSolenergiSolkraftGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

På global nivå är förnybar energi redan billigare än energi från fossila bränslen. Det skriver tankesmedjan Carbon Tracker i en ny rapport. I enlighet med en modell som kallas LCOE (Levelized Cost of Electricity) har Carbon Tracker jämfört produktionskostnaderna för fyra kraftverk som drivs av kol, naturgas, vindenergi och solenergi.

Den slutsats man drar är att det långsiktiga genomsnittspriset för grön energiproduktion är billigare än för fossil energiproduktion, i synnerlighet på marknader där man sätter ett pris på koldioxid.

Carbon Tracker förklarar detta med att beslutsfattare som investerar i kol, gas och olja tenderar att övervärdera kraftverken, i och med att de räknar med att kunna driva dem med lönsamhet under hela deras tekniska livslängd. Enligt rapportförfattarna kommer det inte att vara möjligt eftersom allt fler länder nu börjar ta sina klimatåttaganden på allvar. De fossileldade kraftverken kommer att förlora i värde, medan vind- och solkraft kommer att gynnas i takt med att kapitalkostnader och kostnader för utrustning sjunker.

Redan idag krävs endast en liten prishöjning på koldioxidutsläpp för att förnybara energi ska bli mer konkurrenskraftigt skriver Carbon Trycker i rapporten.

Länk till rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev