Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Forskare: ”Bioenergi ökar växthusgasutsläppen”

Publicerad: 23 oktober 2009, 08:10

Nu rapporterar fler forskare att den globala satsningen på bioenergi-odling ökar utsläppen av växthusgaser i stället för att minska dem.


Ämnen i artikeln:

BioenergiVäxthusgaserForskningCop 15

Den femte oktober berättade Miljöaktuellt om Georgia Destuoni, hydrologiprofessor vid Stockholms Universitet, som gått till botten med nobelpristagaren Pau Crutzens påståenden att biobränslen i längden ger ett större tillskott av växthusgaser än fossila bränslen. Skälet till biogrödornas skadlighet för klimatet är de lustgaskväven odlingarna släpper ut. Lustgas är en mycket kraftfullare växthusgas än exempelvis koldioxid.

Georgia Destuonis empiriska resultaten gav en pusselbit till de vetenskapliga osäkerheterna om hur mycket lustgaskväve som läcker ut och stiger upp i atmosfären då man odlar bioenergigrödor. Medan Paul Crutzen räknade med 3 procent var IPCC försiktigare och räknade med 1 procent. Georgias Destounis mätningar av faktiska kväveflöden i Mälardalen landade på cirka 3 procent och gav därmed stöd åt Crutzens dystrare prognos för biobränslen.

Etanolfabrik i USA.

Nu får
 den globala satsningen på bioenergi ytterligare kritik från de amerikanska forskarna Timothy D. Searchinger och Jerry Melillo. I en ny studie, som de nyligen publicerade i Science, leder satsningen på bioenergi till utsläppen av växthusgaser öpkar istället för minska. Dessutom konstaterar man att värdefull natur skövlas. Enligt studiens beräkningar kan klimathotet komma att förvärras genom odling av biogrödor.

Till skillnad från Destounis och Crutzen, som sett på utsläppen av lustgaskväven, fokuserar de amerikanska forskarna på de faktiska utsläppen av koldioxid då man producerar bioenergi. Enligt studien finns det luckor i den redovisning man idag gör för att anpassa verksamheter till Kyotoprotokollets koldioxidmål och för att skapa en klimatlagstiftning. Bland annat så räknar man inte med koldioxidutsläppen från avgasrör och skorstenar då man använder bioenergi. Inte heller tar man med utsläppsförändringar då man förändrar markanvändningen – till exempel hugger ner skog för att bereda mark för bioenergigrödor. Enligt de amerikanska forskarna är de här problemen emellertid möjliga att åtgärda.

Vill du veta mer? Prenumerera på Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.