Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Forskare tror på solenergins potential

Publicerad: 16 november 2015, 05:00

Solenergi har potential att ersätta både fossila bränslen och kärnkraft. Under senare år har produktionen ökat kraftigt men flera hinder återstår fortfarande om solen ska bli en kraftkälla att räkna med.


Ämnen i artikeln:

Fossila BränslenKärnkraftSolcellerSolenergi

Under senare år har produktionen av solenergi ökat kraftigt. Under 2014 installerades 40 gigawatt ny solcellseffekt i världen enligt den internationella energiorganisationens solcellsprogram IEA PVPS.

Enligt Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers institution för energi och miljö, finns flera anledningar till detta. Kina vill minska luftföroreningarna från kolkraft, Japan behöver ersätta kärnkraften och minska sitt importberoende av olja och naturgas. I USA vill allt fler göra sig oberoende av kraftbolagen och i Tyskland och Italien vill villaägare sänka sina elkostnader.

Prisraset på solmoduler är en annan viktig förklaring. Mellan 2008 och 2012 föll priset med 80 procent i många länder, samtidigt som verkningsgraden för kiselsolceller, den teknik som dominerar marknaden, har ökat.

Men kostnaderna måste fortsätta sjunka, och effektiviteten öka, om solenergin ska bli en energikälla att räkna med. Det menar Bengt Strid, solcellsforskare och adjungerad lektor på Mälardalens högskola. Han säger att ett problem med solceller är att de inte producerar någon el om solen inte lyser. Därför måste man hitta en lösning för att energin antingen ska kunna distribueras över stora sträckor eller lagras.

Både Bengt Strid och Björn Sandén menar emellertid att det problemet går att lösa rent tekniskt, men om solenergin ska byggas ut på massiv front måste politikerna fatta beslut om stora investeringar i tekniken säger de båda forskarna till Ny Teknik.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.