tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Forskning bekräftar: Amerikanskt oljebolag kände till klimatrisk – ”Behövs mer forskning på hur svenska företag agerat”

Publicerad: 13 januari 2023, 10:20

Exxon Mobile visste vad som skulle hända efter att oljan pumpats upp Foto: Eric Gay

Forskare bekräftar att oljebolaget Exxon Mobile hade mycket god kännedom om klimatrisker redan på 1970-talet. Nu behövs forskning på hur svenska företaget agerat i frågan. Det säger Kristoffer Ekberg, forskare på Chalmers tekniska högskola, till Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Den ansedda vetenskapliga tidskriften Science har publicerat en noggrann granskning av oljebolaget Exxon Mobiles kunskap om klimatförändringen. Forskningsartikeln bekräftar att bolagets kunskap om klimatförändringen var mycket god i jämförelse med vad forskarvärlden då kände till. 

Forskarna som är verksamma vid Harvarduniversitet och universitetet i Miami i USA samt  Potsdaminstituet i Tyskland har studerat dokument från slutet av 70-talet och framöver. De visar att Exxon Mobiles experter var mycket skickliga inom området och lyckades förutsäga klimatförändringen väldigt väl. Det handlar alltså inte bara om att företagets experter anade vad som komma skulle, utan deras kunskap var väl i nivå med fristående klimatforskare. 

Geoffrey Supran, Stefan Rahmstorf och Naomi Oreskes konstaterar också att ”företagets offentliga uttalanden om klimatvetenskap motsade företagets egna data”. 

– Det behövs mer forskning på hur svenska företag agerat i detta och vilka insatser de gjort för att förstå problemet och dess effekter på deras verksamhet, skriver Kristoffer Ekberg, forskare på Chalmers tekniska högskola som studerat lobbying inom andra miljöområden, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Läs mer om Exxon Mobile och klimatet

New York stämmer Exxon Mobil för klimatbedrägeri

 

Exxon Mobil utreds för dubbelspel om klimatrisker 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev