måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Förslag på slopad avfallsförbränningsskatt välkomnas av branschen

Publicerad: 14 september 2022, 09:45

Bunker i en avfallsförbränningsanläggning där avfallet ligger i väntan på förbränning. Foto: Anders Wiklund/TT

Förrförra året infördes avfallsförbränningsskatten, nu ser den ut att försvinna till årsskiftet. Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill ta bort den. Regeringsförslaget som kom under valrörelsens slutspurt välkomnas av avfallsförbränningsbranschen.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaMiljöpartietCenterpartietFolkpartietLiberalernaBioenergiBiogasAvfallsförbränning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Förra veckan meddelade regeringen att de vill avskaffa avfallsförbränningsskatten och även slopa energiskattenedsättningen för datorhallar. Branschorganisationen Energiföretagen välkomnade genast beslutet om att ta bort avfallsförbränningsskatten och det gör nu också Avfall Sverige.

”Det är ett bra att avfallsförbränningsskatten nu ser ut att försvinna. Tanken var att den skulle leda till ökad materialåtervinning. Men såväl Avfall Sveriges som Skatteverkets granskning av skatten visar att den bara lett till dyrare avfallshantering och ökad administration”, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige, i en kommentar.

Skatten infördes 2020 av den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Avfallsförbrännarna själva har hela tiden varit kritiska mot skatten som de menar inte alls styr mot en ökad återvinning. 

På sistone har både Socialdemokraterna och Moderaterna aviserat att de vill avveckla skatten och under valspurten lade alltså den socialdemokratiska enpartiregeringen fram ett förslag som nu ska ut på remiss. Enligt skrivelsen ska skatten tas bort vid årsskiftet och förhoppningen är att det ska leda till en ökad kraftvärmeproduktion i vinter. Den europeiska energikrisen har också lett till ifrågasättande av subventionerad el till stora datahallar och i samma skrivelse finns nu förslag på att slopa denna subvention.

Energiföretagen är dock inte helt nöjda och efterlyser återigen en slopad biooljeskatt.

Läs Promemorian

Läs en tidigare artikel om Skatteverkets utvärdering av förbränningsskatten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev