lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Fortsatt stark ökning av solkraft i Sverige

Publicerad: 28 februari 2023, 09:35

Ny statistik från Energimyndigheten visar vilka kraftslag som ökade mest under förra året. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Energimyndigheten har publicerat en preliminär sammanställning vad gäller elproduktion och elanvändning under förra året. Två energislag sticker ut.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöEnergimyndighetenBioenergiBiogas

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Sett till Sveriges elproduktion under 2022 stod vattenkraften för störst andel (41 procent) följt av kärnkraft (29 procent), vindkraft (19 procent), värmekraft (9 procent) och solkraft (1 procent). Siffrorna kommer från Energimyndigheten som i veckan har publicerat en preliminär sammanställning vad gäller elproduktion och elanvändning under förra året.

Även om solkraften alltså fortsatt står för en liten del av produktionen är det samtidigt det kraftslag som ökade snabbast procentuellt sett, där ökningen jämfört med 2021 var på hela 75 procent. På andra plats i denna lista kommer vindkraften som ökade med drygt 20 procent. Övriga kraftslag minskade. 

Vad gäller den sammanlagda elproduktionen i Sverige under förra året, så låg den på cirka 170 TWh, vilket var en ökning med ungefär 1 procent. Samtidigt minskade elanvändningen i landet med fem procent och landade på 137 TWh. Den svenska nettoexporten av el på 33 TWh var enligt Energimyndigheten ”den största nettoexporten någonsin för Sverige”.

Läs också: Uppmaning till regeringen: ”Intresset för solkraft exploderar – men dagens regelverk är inte anpassade för stora solcellsparker”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev