Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Framgångsrikt energisparande hotas av nedläggning

Publicerad: 27 augusti 2012, 08:21

Energiexpert vill att Sverige tar strid mot EU:s skatteregler


I juni stod EU:s reviderade energieffektiviseringsdirektiv klart – med krav på att effektivisera 17 procent till år 2020. Frågan är bara hur det ska uppfyllas. En av de mest framgångsrika svenska reformerna hotas nämligen av nedläggning.

Det gäller Energimyndighetens
program för energieffektivisering (PFE) som riktar sig till energiintensiva industriföretag. 65 företag kopplade till programmet har investerat 750 miljoner kronor och räknar med att effektivisera 0,8 terawattimmar under de närmaste tre åren.

Nu har näringsdepartementet
och it- och energiminister Anna Karin Hatt ( c ) skickat ut en remiss som går ut på att lägga ned programmet vid utgången av 2012 ”eftersom det strider med EU:s regler”. Ett mycket olycklig förslag, säger energiexperten Hans Nilsson till tidningen VVS-Forum.

– PFE-programmet har varit mycket framgångsrikt. Inte minst har det lockat aktörer som vanligen varit motsträviga till att genomföra energisparåtgärder eftersom lockelsen att spara några kronor i skatt är ett mycket starkt incitament för dem, säger Hans Nilsson, ordförande i Energieffektiviseringsföretagen (EEF) till VVS-Forum.

Hans Nilsson menar att den
svenska regeringen ger upp kampen mot EU-reglerna alldeles för lätt. Reglerna är inte huggna i sten och inom Kommissionen pågår en diskussion om hur skatterabatter kan användas som styrmedel. Någon gång måste Sverige ta strid för att modernisera EU:s system, menar Hans Nilsson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.