Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Framtidens viktigaste energikälla”

Publicerad: 2 november 2010, 07:44

En av världens mäktigaste energiministrar anser sig ha svaret på vilken som är framtidens viktigaste energikälla. Det är varken olja eller kärnkraft.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikNaturgasTeknik

Under en internationellt energikongress i Singapore sa Qatars energiminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah att naturgas kommer att bli en viktigare energikälla än olja, kärnkraft och förnyelsebar energi.

– Jag är säker på att naturgas kommer att fortsätta att vinna momentum som en ren och säker källa till energi, sa han under kongressen, rapporterar AFP.

– Kopplat till miljöregleringar och policyer om minskade utsläpp kommer detta mycket renare bränsle bli den mest attraktiva källan för energi för storskalig elgenereringen världen över.

Både kol och olja dömde han ut för dess skadliga effekter på miljön. Biobränsle leder till stigande matpriser, onödigt utnyttjande av mark och omåttlig vattenförbrukning, ansåg han.

Förnyelsebara källor, som vind- och solkraft, är "miljömässigt lovande" men fortfarande för dyrt.

Abdullah bin Hamad al-Attiyah, vars land har världens tredje största
naturgastillgångar, säger att efterfrågan nu ökar från Asien.

Samtidigt utökas gasexporten till andra oljerika länder i Mellanöstern, något som för några år sedan var otänkbart. Qatar etablerar sig just nu också i Latinamerika och Kanada.

Ryssland har världens största naturgastillgångar, följt av Iran. Ryssland och USA är de största producenterna av naturgas, medan Qatar kommer på plats 14.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.