Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

G7 överens om nettonollutsläpp från energisektorn 2030

Publicerad: 24 maj 2021, 10:04

G7-länderna har enats om åtgärder för att ligga i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. En åtgärd är nettonollutsläpp från energisektorn till år 2030.

Foto: Storbritanniens regering.

På det virtuella G7-mötet i fredags kom länderna överens om ett flertal åtgärder för att uppnå Parisavtalets 1,5-gradersmål.


Ämnen i artikeln:

NettonollutsläppParisavtaletGrön EnergiKolkraftEl

I fredags möttes G7-ländernas ledare i ett virtuellt möte inför toppmötet i juni. I en kommuniké meddelar Frankrike, Italien Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA att de är överens om ett flertal åtgärder för att uppnå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Tidigare har G7-länderna varit överens om ett 2-gradersmål.

För att uppnå detta har länderna enats om kortsiktiga klimatmål, särskilt framträdande är att energisektorn ska vara nettonollutsläppare till år 2030. Kolkraften utmålas som det svarta fåret i energimixen och inga offentliga medel ska finansiera kol när decenniet är till ända. Flera av G7-länderna har redan motsvarande mål men för Japan är det ett större åtagande. Där kom cirka 30 procent av elen från kol så sent som förra året. Dessutom ska inga direkta medel gå till kolkraftverk i OECD-länder innan året är slut.

G7-länderna bekräftar återigen att subventioner till fossila kraftkällor ska vara utfasade till 2025 och uppmanar andra länder att följa deras exempel. Inbjudna till mötet som gäster var även Australien, Indien, Sydkorea och Sydafrika.

Läs G7-kommunikén

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.