söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Gällivare vill plocka Hybrit från Luleå

Publicerad: 14 augusti 2020, 09:20

De första spadtagen för Hybrits pilotanläggning togs i Luleå 2018. Nu vill Gällivare stå värd för den kommande demonstrationsanläggningen. Foto: Gustav Sjöholm / TT

Efter att en pilotanläggning påbörjades i Luleå för två år sedan vill nu Gällivare ta rollen som plats för den kommande demonstrationsanläggningen.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Det uppmärksammade projektet Hybrit, som ska ge Sverige en ledande position inom produktion av fossilfritt stål, har blivit en eftertraktad investering för både Gällivare och Luleå. Efter att en pilotanläggning påbörjades i Luleå för två år sedan vill nu Gällivare ta rollen som plats för den kommande demonstrationsanläggningen. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver kommunpolitiker från MP, S, V och M att hållbarhetsaspekterna väger tyngst för Gällivare.

”Det finns mer yta och inga hinder för höga byggnader i Gällivare. Transportsituationen är bättre. Dessutom kan processen bli bättre och förenklas genom varmmatning”, skriver lokalpolitikerna i Gällivare.

Pilotanläggningen i Luleå är närmast klar nu och väntas tas  i bruk under hösten. Samtidigt är platsen för den kommande demonstrationsanläggningen fortfarande en öppen fråga. Luleå Business Region vill i skrivande stund inte kommentera för Aktuell Hållbarhet hur de ser på Gällivares ambitioner att stå värd för demonstrationsanläggningen.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev