Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Gällivare vill plocka Hybrit från Luleå

Publicerad: 14 augusti 2020, 09:20

De första spadtagen för Hybrits pilotanläggning togs i Luleå 2018. Nu vill Gällivare stå värd för den kommande demonstrationsanläggningen.

Foto: Gustav Sjöholm / TT

Efter att en pilotanläggning påbörjades i Luleå för två år sedan vill nu Gällivare ta rollen som plats för den kommande demonstrationsanläggningen.


Det uppmärksammade projektet Hybrit, som ska ge Sverige en ledande position inom produktion av fossilfritt stål, har blivit en eftertraktad investering för både Gällivare och Luleå. Efter att en pilotanläggning påbörjades i Luleå för två år sedan vill nu Gällivare ta rollen som plats för den kommande demonstrationsanläggningen. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver kommunpolitiker från MP, S, V och M att hållbarhetsaspekterna väger tyngst för Gällivare.

”Det finns mer yta och inga hinder för höga byggnader i Gällivare. Transportsituationen är bättre. Dessutom kan processen bli bättre och förenklas genom varmmatning”, skriver lokalpolitikerna i Gällivare.

Pilotanläggningen i Luleå är närmast klar nu och väntas tas  i bruk under hösten. Samtidigt är platsen för den kommande demonstrationsanläggningen fortfarande en öppen fråga. Luleå Business Region vill i skrivande stund inte kommentera för Aktuell Hållbarhet hur de ser på Gällivares ambitioner att stå värd för demonstrationsanläggningen.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.