Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Gödsel blir grön energi på Toronto Zoo

Publicerad: 5 maj 2010, 10:51

Toronto Zoo planerar att bygga en biogasanläggning. Djurens avföring ska omvandlas till både grön el och värme.


Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Djurparken, som är Kanadas största, har begärt in anbud för byggandet av en biogasanläggning i direkt anslutning till själva zoot. Planen är att bygga en anaerobisk rötkammare, där speciella mikrober ska användas för att omvandla gödsel, djurströ och organiskt avfall från parkens restauranger till biogas.

Den metanrika gasen kan sedan brännas för att generera grön el och kompensera för djurparkens egen användning av naturgas. För närvarande spenderar zoot omkring en miljon dollar per år på uppvärmning.

– Vi producerar en betydande mängd avfall, men jag föredrar att kalla det bränsle, säger Dave Ireland, som arbetar med projektet, till Toronto Star.

Omkring 45 företag har redan visat intresse för att utveckla biogasanläggningen, som beräknas stå färdig 2012 och producera mellan 2,5 och 5 megawatt el.

Utöver djurparkens egna avfall kommer man att använda andra lokala företags organiska avfall, som annars skulle ha transporterats till deponi.

Därmed kan djurparken minska de totala koldioxidutsläppen med cirka 25 000 ton per år, vilket är långt mer än de egna årliga utsläppen på cirka 7 500 ton.

– Systemet kommer att kompensera hela vårt koldioxidavtryck, och dessutom avtrycket för cirka 3 000 bostäder, säger Ireland.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.