tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Göran Persson: Så bör politikerna öppna för förnybar energi

Publicerad: 11 mars 2010, 12:41

Enligt Göran Persson, nybliven ordförande i Scandinavian Biogas, finns det två viktiga saker Sveriges beslutsfattare måste göra för att förnybar energi ska få en chans.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiPolitikGöran PerssonBiogas

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Sveriges förre statsminister, Göran Persson, tog sitt första styrelseuppdrag i det privata näringslivet i december förra året. Att det blev på Scandinavian Biogas och en satsning på förnybar energi var enligt honom själv fullt naturligt.
– Jag har alltid haft ett intresse i de gröna frågorna. Nu vill jag bara syssla med sådant som intresserar mig, och jag har länge varit intresserad av skog och alternativ energiproduktion, säger han.

Intresset för förnybar energi är stort. Men det är förstås fortfarande långt kvar innan förnybar energi helt ersätter den fossila. Enligt Göran Persson finns det två saker som dagens beslutsfattare bör göra för att öka möjligheterna för den förnybara energiproduktionen.
– Det första är att hålla elpriset uppe. Snart har vi ett elöverskott i Sverige vilket gör att vi måste kunna exportera elen vi producerar. Därför är det viktigt att vi får överföringarna klara så att vi får ut vår svenska koldioxidneutrala el.
Göran Persson hänvisar till de storskaliga satsningarna i energisektorn inom exempelvis vindkraft som genomförs för närvarande.
– Då blir de stora vindkraftsinvesteringarna ekonomiskt omöjliga. Jag har sett sådant hända förut.

Den andra åtgärden som är viktig för att den förnybara energin ska kunna utvecklas är enligt Göran Persson en internationell koldioxidskatt.
– Som jag ser det måste EU gemensamt arbeta för att få fram en internationell koldioxidskatt. Jag tror inte på handeln med utsläppsrätter och liknande. Det finns för många kryphål där.
Här är Göran Persson också frågande till hur FN klarar uppgiften att lösa klimatproblematiken.
– Tyvärr måste jag nog säga att jag är tveksam till FN i det här fallet. Vilket förstås gör mig dyster som den demokrat jag är. Men faktum är att FN inte levererar här.

Istället
menar Göran Persson att en fråga om koldioxidskatt nog snarare kan lösas inom samarbetet i G20.
– Finanskrisen löstes av G20. Och G20 är nog också de som kan lösa koldioxidskatten. Om G20 inför en gemensam koldioxidskatt så tvingas så småningom övriga världen att följa med.
Enligt Göran Persson så löstes finanskrisen så snabbt just för att man var tvungen att lösa den.
– Den krisen löstes utan åratal av överläggningar. Jag är rädd för att klimatkrisen kommer att gå lika långt innan man löser den.

Vill du läsa mer om Göran Persson och hans syn på energiutvecklingen i Sverige? Håll utkik efter Miljöaktuellt nummer 4 som släpps den 14 april. Skaffa din prenumeration här!

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev