Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

GP: Viktigt att också företag ställer om till laddbara batterier

Publicerad: 24 mars 2021, 10:40

På ett tvåpack uppladdningsbara AA-batterier med 2100 mAh sparar man 3500 engångsbatterier, enligt batteritillverkaren GP.

Foto: Nataliia Kurylo/ Getty


En ny undersökning visar att var tredje svensk är för ett förbud mot engångsbatterier. Dock är det bara en av fem som använder laddningsbara batterier. Många svenskar, 82 procent i undersökningen, uppger att de aktivt försöker minska sin användning av engångsartiklar generellt. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av batteritillverkaren GP. 

GP vill nu se att fler konsumenter går från tanke till handling och börjar ersätta engångsbatterierna med laddbara batterier. En talesperson för GP säger till Aktuell Hållbarhet att denna förändring också är viktig på företag då det på våra arbetsplatser finns mängder av batterier i diverse kontorsutrustning som tangentbord, datormöss, klockor, kameror och annat. Ett exempel på bransch där batterianvändningen är omfattande är byggbranschen med hörselkåpor, borrmaskiner och andra batteridrivna verktyg. 

– Att som företag eller organisation byta ut alla engångsbatterier mot laddningsbara och minska sitt batteriavtryck skulle minska antalet engångsbatterier som tas i bruk och måsta återvinnas drastiskt. Fortfarande återvinns knappt 2 av 3 alkaliska engångsbatterier (SCB, Naturvårdsverket). På ett vanligt tvåpack uppladdningsbara AA-batterier med 2100 mAh sparar man 3500 engångsbatterier, säger Malin Torberntsson, nordisk marknadsansvarig på GP, till Aktuell Hållbarhet. 

Nyligen presenterade EU-kommissionen en ny batteriförordning som syftar till att modernisera batterilagstiftningen. Enligt EU-kommissionens bedömningar är det möjligt att helt fasa ut engångsbatterier till år 2030. Beslut om detta väntas i maj. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.