Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Greenpeace: Så kan Europa få 100 procent förnybar energi 2050

Publicerad: 19 januari 2011, 13:19

I en ny rapport förklarar Greenpeace hur Europa med rätt investeringar i ny infrastruktur, smarta elnät och förbättrad teknik kan få en energimix enbart bestående av förnybara energikällor redan 2050.


Ämnen i artikeln:

EuGreenpeace

Greenpeace släpper idag rapporten "Battle of the grids" som man hävdara är den första heltäckande beräkningen av hur kombinationen ny infrastruktur för elöverföring, smarta elnät och förbättrad teknik för kontroll över energiflöden kan få olika sorters förnybara energikällor att effektivare möta efterfrågan. Med systemet skulle Europa enligt Greenpeace i stort sett kunna förlita sig helt på förnybar energi redan år 2050.

Med hjälp av de kombinerade åtgärder som Greenpeace föreslår menar de att olika delar av Europa kan kopplas samman så att tillfälligt överskott i ett EU-land enkelt kan överföras till länder med tillfälligt underskott. På så sätt kan man få en ständig tillgång till energi trots att det för tillfället inte blåser eller är molnigt i närområdet.
– Vår rapport är ett svar på industrins och politikernas vision om ett flexibelt, energieffektivt och kostnadseffektivt framtida energisystem. Vi kan visa både att det är möjligt och hur man ser till att det blir verklighet, säger Martina Krüger som är nordisk klimatchef på Greenpeace.

Enligt Greenpeace
är rapporten en uppmaning till EU:s regeringschefer som den 4 feburari ska träffas och diskutera framtidens energialternativ. Rapporten är framtagen av konsultföretaget Energynautics och kan laddas ner här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuGreenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.