söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Grön kritik mot EU-kommissionens vätgasstrategi

Publicerad: 1 december 2021, 10:36

Vätgasmolekyler. Foto: peterschreiber.media

Enligt miljöorganisationen T&E siktar unionens vätgasstrategi onödigt högt med risk för ökad naturgasanvändning och därmed ett smutsigare elsystem.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterEu-kommissionenBioenergiBiogasFörnybar EnergiElbilarElEnergiåtervinningSolcellssystemSolenergiSolkraftVindenergiVindkraftNaturgas

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Miljöorganisationen Transport & Environment, T&E, varnar nu för en vårdslös utbyggnad av vätgasproduktionen utan att samtidigt bygga ut den förnybara elproduktionen. Deras slutsats är att vätgasproduktionen inte behöver byggas ut fullt så mycket som EU-kommissionen föreslagit.

”EU tar en stor risk med sin vätgasstrategi. Vi behöver visserligen vätgas till våra fartyg och flygplan, men det är vårdslöst att övervältra onödigt mycket ansvar på vind- och solenergin när förnybar energi kommer att behövas till ett växande antal elbilar på gatorna och värmepumpar i hemmen”, säger Geert Decock, el- och energiansvarig på T&E, i en kommentar.

Enligt T&E räknar EU-kommissionen för högt i sin strategi och siktar på nästan dubbelt så mycket vätgas än vad som behövs. Risken är att bilar som kan drivas med el kommer gå på vätgas som framställs till en fyra gånger så hög kostnad jämfört med eldrift.

En fullt utbyggd vätgasproduktion i enlighet med EU-kommissionens planer skulle enligt T&E öka energibehovet med sjutton procent - lika mycket som hela Frankrikes elkonsumtion. Om ny förnybar elproduktion inte kan svara upp mot det ökade behovet finns en stor risk för ökad förbrukning av naturgas vilket leder till ett smutsigare elsystem.

Läs T&E:s synpunkter på vätgasstrategin 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev