Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Håll den rena energin ren

Publicerad: 17 Februari 2011, 07:17

Smutsiga solpaneler kan påverka hur din solanläggning presterar. Om inte en regnskur räcker till kan den här tyska skurmaskinen lösa problemet.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechSolcellerSolpanelerForskningIngenjör

Tyska Schletter har utvecklat en skurmaskin för solpaneler. Tillverkaren medger att en skvätt regn då och då oftast håller solanläggningen tillräckligt ren, men menar att anläggningar på exempelvis jordbruksfastigheter redan under sitt första år kan bli så smutsiga att det resulterar i ekonomiska förluster på upp till 10 procent.

Ska göra det lätt att hålla panelerna rena.

Pvspin, som skurmaskinen heter, väger 15 kilo. Den arbetar med två motgående borstar som drivs med vattentryck. Vid takinstallationer är idén att rengöraren, det ska räcka med en person för att sköta maskinen, befinner sig på nocken och låter maskinen arbeta sig nedåt med hjälp av tyngdlagen.

Schletter ser innehavare av solanläggningar, kooperativ och jordbrukare som målgrupp för Pvspin. Även installatörer och projektörer kan utvidga sitt tjänsteutbud med maskinen, menar tillverkaren. I april väntas skurmaskinen börja att säljas.

Här finns ett Youtube-klipp med Pvspin i aktion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.