Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Hållbar energi hela veckan

Publicerad: 11 april 2011, 07:41

Måndag till fredag denna vecka är det EU Sustainable Energy Week, tänkt att uppmärksamma förnybar energi och effektiviseringslösningar. Det blir över 600 evenemang i Europa, varav 50 som hålls i Sverige.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenFörnybar Energi

Enligt Energimyndigheten är detta ”en av EU:s viktigaste satsningar för en framtid med hållbara energilösningar”.

– Sverige och EU har gemensamma mål för energieffektivisering. Det lokala och regionala arbetet är mycket viktigt och därför vill vi gärna lyfta fram det och sprida det i Sverige och Europa, säger Kristina Birath, handläggare på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Störst uppmärksamhet väntas dock en ny rapport från EU-kommissionen att få, som visar hur konsumenter kan minska sin elanvändning med i genomsnitt tio procent. I morgon, tisdag, kommer energikommissionären Günther Oettinger att presentera en EU-strategi om Smart Grid Communication – det vill säga om framtidens smarta elnät, som måste kunna hantera allt större mängder förnybar energi och samtidigt möjliggöra för slutanvändarens medverkan i ett betydligt effektivare energisystem.

I ett pressmeddelande säger Oettinger:
-När det kommer till produktion och konsumtion av energi måste EU, nu mer än någonsin tidigare, slå in på en hållbar väg. Det är dags att investera i energieffektivitet och i en bredare användning av förnybara energikällor.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev